Verdeling / gezamenlijke woning
Wat is gezamenlijk?
Doordat goederen samen worden verkregen, op grond van het huwelijk of samenlevingsovereenkomst kan er sprake zijn van gemeenschappelijke bezittingen. Door het huwelijk ontstaat een gemeenschap van goederen, tenzij in huwelijkse voorwaarden anders wordt bepaald, waardoor alle goederen en schulden in beginsel van de echtgenoten samen zijn. In een samenlevingsovereenkomst wordt vaak bepaald welke goederen gemeenschappelijk zijn, zoals de inboedel.
Verdeling
Als de echtgenoten/partners uit elkaar gaan, dienen de gemeenschappelijke goederen te worden verdeeld. Ook dienen afspraken te maken over de voldoening van gezamenlijke schulden. Daarbij kan MVSB u helpen, door een duidelijk vermogensoverzicht op te stellen, de verdeling schriftelijk vast te leggen en een eventuele overbedelingsvordering te berekenen.
Eigen woning
Een gezamenlijke woning is bij de verdeling vaak een van de belangrijkste goederen, waarop meestal ook een hypotheekschuld rust. Daarover dienen goede afspraken gemaakt te maken, onder meer wie wordt/blijft de eigenaar van de woning of moet de woning worden verkocht? wie blijft er tot de overname/overdracht in de woning wonen? en wie betaalt de lasten? Daarbij spelen ook fiscale aspecten, zoals de eigen woningregeling. Ook hierbij kan MVSB u helpen en adviseren.
Soms heeft een van de ex-echtgenoten/ex-partner de woning al verlaten, maar is hij zij nog wel hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Als de ander niet meewerkt aan overname of verkoop, kan de rechter worden verzocht om daarvoor maatregelen te treffen.
MVSB adviseert u graag over uw mogelijkheden bij verdeling van gezamenlijke goederen/schulden en legt uw afspraken duidelijk vast.
Bel me terug
Vragen? Meer informatie? Bijstand gewenst?
MVSB staat u graag persoonlijk te woord. Als u uw naam en telefoonnummer doorgeeft, wordt u zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Gratis inloopspreekuur
DOOR DE CORONAMAATREGELEN GAAT HET INLOOPSPREEKUUR NIET DOOR
Bezoek uitsluitend na telefonische afspraak.
Contact
MVSB Advocatuur
0543 - 47 72 79
contact@mvsb-advocatuur.nl
kvk: 09208556
btw.id: NL001869527B47
MVSB Advocatuur
0543 - 47 72 79
contact@mvsb-advocatuur.nl
kvk: 09208556
btw.id: NL001869527B47