Alimentatie
Berekenen
Alimentatie wordt berekend op grond van de behoefte en de draagkracht, meestal op basis van de Alimentatienormen. Uit onze praktijk blijkt dat bij het opstellen van een alimentatieberekening specialistische hulp nodig is. Dit voorkomt een onvolledige en daardoor onjuiste berekening. Wij hebben jarenlange ervaringen met het opstellen van alimentatieberekeningen, zijn op de hoogte van de laatste ontwikkeling en stellen graag een (her)berekening voor u op. Dan krijgt u niet alleen een uitgebreide berekening met toelichting, maar ook uitleg over het systeem en de zaken die invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Zo kunt u in de toekomst omstandigheden herkennen, die aanleiding kunnen geven voor de wijziging van het alimentatiebedrag.
Wijzigen
Als in het verleden een alimentatiebedrag is vastgesteld en u zich afvraagt of dit bedrag gewijzigd kan worden, kunt u gerust contact opnemen om daarover te overleggen. Omstandigheden op basis waarvan de alimentatie gewijzigd kan worden zijn bijvoorbeeld latere geboorte van kinderen, huwelijk/geregistreerd partnerschap van de verzorgende ouder, inkomensstijging of –daling, wijziging van de omgangsregeling/co-ouderschap en het vervallen van het fiscaal voordeel bij kinderalimentatie per 2015.
MVSB informeert u graag over uw mogelijkheden en stelt voor u een alimentatieberekening op, aan de hand voor daarvoor benodigde stukken.
Veel gestelde vragen:
Ben je verplicht om alimentatie te betalen?
Bij echtscheiding kan een verplichting tot het betalen van partneralimentatie worden afgesproken of opgelegd.
Hoe hoog is de alimentatie? / Hoeveel alimentatie betaal/ontvang ik?
Hoe bereken je alimentatie?
De alimentatie wordt berekend op basis van de behoefte en de draagkracht. In de Alimentatienormen zijn de richtlijnen voor de berekening opgenomen.
Hoelang moet je partneralimentatie betalen?
Voor partneralimentaties die vóór 1 januari 2020 zijn aangevraagd of vastgesteld, duurt het recht op alimentatie twaalf jaar, te rekenen vanaf de datum van de echtscheiding. Er geldt een uitzondering voor kinderloze huwelijken die korter dan vijf jaar hebben geduurd; in dat geval is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk.
Per 1 januari 2020 zijn deze regels veranderd. Als hoofdregel geldt nu dat de duur van het recht op partneralimentatie gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Dus bij een huwelijk dat vier jaar heeft geduurd, is er twee jaar recht op alimentatie. Bij een huwelijk dat twaalf jaar heeft geduurd, is dat vijf jaar.
Maar er zijn drie belangrijke uitzonderingen.
Ten eerste: wanneer partijen op het moment van het echtscheidingsverzoek langer dan vijftien jaar zijn getrouwd en de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar is verwijderd van haar/zijn AOW-leeftijd, duurt het recht op partneralimentatie tot aan die AOW-leeftijd. De maximale alimentatieduur is hier dus tien jaar.
Ten tweede: als de kinderen die uit het huwelijk zijn geboren nog niet allemaal twaalf jaar zijn, duurt het recht op alimentatie net zolang totdat het jongste kind twaalf jaar wordt. De maximale alimentatietermijn is hier dus twaalf jaar.
En tenslotte: wanneer partijen op het moment van het echtscheidingsverzoek langer dan vijftien jaar zijn getrouwd en de alimentatiegerechtigde is op of voor 1 januari 1970 geboren, dan is er recht op tien jaar alimentatie in plaats van vijf jaar. Het gaat hier om een overgangsregeling voor hen die op 1 januari 2020 ouder zijn dan vijftig jaar. De groep waarvoor deze regeling geldt wordt met het verstrijken van de tijd logischerwijs steeds kleiner.
.
Hoeveel belasting krijg ik terug over alimentatie?
Kinderalimentatie is niet fiscaal aftrekbaar.
Kun je afzien van alimentatie?
Omdat kinderalimentatie in het belang van het kind is, mogen ouders daar in beginsel niet van afzien. Wel mag ervoor worden gekozen dat een bijdrage op een kinderrekening te storten.
Moet ik nog alimentatie betalen als mijn ex gaat trouwen/samenwonen?
Moet je bij een co-ouderschap ook alimentatie betalen/krijgen?
Bij co-ouderschap spreken ouders regelmatig af dat de kosten van de kinderen van een kindrekening voldaan worden. De bijdrage van ouders op die kindrekening kan verschillen. Naast die bijdrage kan er sprake zijn van kinderalimentatie.
Tot welke leeftijd moet je kinderalimentatie betalen?
Vanaf wanneer moet ik alimentatie betalen?
Wanneer kan alimentatie worden aangepast?
Wat kan ik doen als alimentatie niet wordt betaald?
Wat is het gemiddelde alimentatiebedrag?
Wat is indexering en hoe bereken je dat?
Op verschillende websites is een berekeningstool te vinden, waarmee de jaarlijkse indexering simpel berekend kan worden, zoals op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.
Wat valt onder de kinderalimentatie?
Staat uw vraag er niet bij of hebt u nog aanvullende vragen, neem gerust contact op.
Bel me terug
Vragen? Meer informatie? Bijstand gewenst?
MVSB staat u graag persoonlijk te woord. Als u uw naam en telefoonnummer doorgeeft, wordt u zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Gratis inloopspreekuur
DOOR DE CORONAMAATREGELEN GAAT HET INLOOPSPREEKUUR NIET DOOR
Bezoek uitsluitend na telefonische afspraak.
Contact
MVSB Advocatuur
0543 - 47 72 79
contact@mvsb-advocatuur.nl
kvk: 09208556
btw.id: NL001869527B47
MVSB Advocatuur
0543 - 47 72 79
contact@mvsb-advocatuur.nl
kvk: 09208556
btw.id: NL001869527B47